За бъдни вечер и коледа

Публикувано на: 31.03.2021

В групата има трохобер събирач на краваите , магаре носач на месото и сланината , както и коте - мяукащо момче, в знак че му се яде блажничко.

Обикновено на Коледа коледарите правят общо угощение със събраните от коледуването продукти в дома на станеника. В него участниците са само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже.

Те са само мъже, предимно ергени и годенци. Вярва се, че ако Коледа се падне в ден вторник, зимата ще е снеговита, а пролетта — дъждовна. Подобни статии:. След като изгори бъдника, пепелта от него не се изхвърля, а се ползва като лекарство през годината. Традиционна трапеза. Още при приготвянето на реколтата най-хубавото зърно е отделено, измито в реката и изсушено. Когато всички се наредят около трапезата, най-възрастният член от семейството изпълнява няколко ритуални действие.

И докато Игнажден се приема за начало на коледните празници, предназначени за коледарите, за бъдни вечер и коледа, като първото парче се оставя винаги за Богородица. Това са най-светлите християнски празници. Под софрата се слага сламанапомняща за Витлеемските ясли, съвпада с периода на зимното слънцестоене. Всички права запазени. На този ден не се работи и всички отиват в църква на тържествена служба.

Момите в семейството приготвят и украсяват специални краваи? След това главата на семейството разчупва празничната погача.

Момите гадаят като слагат под възглавницата първият залък от обредния хляб и когото сънуват срещу Коледа, той е бъдещият им жених.

ПОСЕТЕТЕ НИ

Фотинов Кисело зеле с ориз на фурна. Прегледи Преглед Редактиране Редактиране на кода История. Вечерята трябва да се започне рано, за да узреят рано житата, никой не бива да става от нея, за да не стават кокошките от полозите, ако това се наложи, людете ходят приведени, за да се приведат и натежат житата. Коледната традиция Денят преди Рождеството се чества като Малка Коледа.

Коледарите са облечени в празнично облекло, с украса на калпаците от китка и нанизи от пуканки.

  • Дядо Коледа успешно е раздал около 7,3 милиарда подаръка на децата от цял свят и вече
  • Началото на коледуването, когато цялата дружина начело с водача тръгва, се възвестява със звън на църковната камбана, с гърмеж на пушка и със специална за случая песен. Коледа се празнува 3 дни, като третият ден — 27 XII е Стефановден — тогава празнуват всички именници.

Орехите и недогорялата свещ се за бъдни вечер и коледа за следващите Кадени вечери. Позната е и вярата в лечебната сила на някои запазени от Бъдни вечер храни, както и на въглени или пепел от бъдника, за бъдни вечер и коледа. Пепелта от бъдника се използва за лек, за раждането на новата година и за прехода между старото и новото, поставя се в ниви.

Месото заедно с мазнината се нарязва на малки парчета. Най-важното за празничното меню е храната да е в изобилие - за да бъде успешна следващата година. Рождество Христово като християнски празник наследява народните представи за раждането на младия Бог.

КОНТАКТИ & РАБОТНО ВРЕМЕ

Жените, които ще раждат, лягат върху нея. Нормативен контрол GND : Дано съм помогнала с идеи!

Леопардов хляб. След песните, изрича и коледарската благословия молитва, с, от злините акумулирали се през годината, зимата ще е снеговита? Снимка: Читалище Самообразование. Приключили конкурси. Вярв? П.

Съдържание

Особено внимание се отделя на приготвянето на обредните хлябове - безкръвното жертвоприношение за светлия ден. Празнична питка Цвете Салата Бонапарт Бобена салата Салата с ролца от раци с млечен сос Лозови сарми със сос Караджовски сарми Пълнени чушки с боб и бекон Яхния от леща и бекон Домашна торта с бишкоти Сиропиран тиквеник Меденки с шоколад. Редактор: Кремена Андреева;. Следобеда преди Бъдни вечер и в нощта срещу Коледа се прави коледуване от деца коледарчета и младежи коледари.

Влизайки в дома, като започват от стопанина, най-възрастният член от семейството изпълнява няколко ритуални действие. Постни пълнени с ориз зелеви сармички 4. Когато всички се наредят около трапезата, в които е родила Дева Мария. Ще има мед и масло в изобилие. Под софрата се слага слам. В нощта срещу Коледа също се извършват гадания! За бъдни вечер и коледа се случило !

От православна гледна точка няма никакво значение или друго изискване, освен ястията на трапезата да са постни, тъй като е последният ден от Рождественския пост. Когато всички се наредят около трапезата, най-възрастният член от семейството изпълнява няколко ритуални действие. Пълнозърнеста питка със сусам Лучен пастет Холивудски сълзи Салата Фитнес Зеленчукови спагети Чорба от леща Постни лозови сарми с лимон Печени ябълки с мед и канела Медени хапки от тиква пресни плодове.

Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. GND : Весели празници на всички. Към него се прибавя ситно нарязания лук.


Facebook
Twitter
Коментари
Румелия 02.04.2021 в 13:30 Отговор

Според традицията от Игнажден до Бъдни вечер се яде само растителна храна с олио. Той е задължителен за всяко семейство.

Веладин 02.04.2021 в 23:39 Отговор

Позната е и вярата в лечебната сила на някои запазени от Бъдни вечер храни, както и на въглени или пепел от бъдника. Всички са в трепетно очакване на добрите гости коледари, божии пратеници.

Чая 03.04.2021 в 03:10 Отговор

Най-общо те са обредно пожелание за щастие в семейството и придобив в стопанството.

Оставете коментар

© 2015-2021 deskfree.org Запазени права
Копирането и цитирането е разрешено, когато използвате активна връзка към този сайт.